Mondhygiene

Mondhygiëne is de dagelijkse verzorging van de mond en het gebit om deze gezond te houden en cariës en tandvleesontstekingen te voorkomen, en zo ook de kans op focale infecties te minimaliseren.

De basis waarop tandheelkundige problemen ontstaan is oude tandplaque. Goede mondhygiëne bestaat er dus uit de tandplaque niet oud te laten worden. Na 24 uur kun je in de regel spreken van oude tandplaque.

Effectieve mondhygiëne bestaat dus uit het dagelijks verwijderen van tandplaque met behulp van tandenborstel, tandenstoker, dental-tape of floss en eventueel interdentale ragertjes.

Een goede controle op het resultaat is de "oral fitness test", een vereenvoudiging van de "Eastman Interdental Bleeding Index". Op een eenvoudige manier kan hiermee getest worden of de mond schoon, fris en gezond is. Met een goed natgemaakte tandenstoker wordt stevig tussen de tanden en kiezen gedrukt met de platte kant naar het tandvlees. Van achter, de kiezen, naar voren, de voortanden, daarna teruggaand kan eventuele tandvleesbloeding gesignaleerd worden. Tel het aantal bloedingplaatsen. Dagelijks tandenstokergebruik geeft in de regel binnen 14 dagen verbetering. Gezond is de mond als er praktisch geen bloeding voorkomt.